Wednesday, July 24, 2024
HomeUS News🙋🏻‍♂️🤷🏻‍♂️Quiz time🙋🏻‍♂️🤷🏻‍♂️ ✍Abel Joseph Thekkethala

🙋🏻‍♂️🤷🏻‍♂️Quiz time🙋🏻‍♂️🤷🏻‍♂️ ✍Abel Joseph Thekkethala

By: Abel Joseph Babu ✍

1. Who discovered mosquito species associated with malarial transmission?

Ans: Sir Ronald Ross

2. Paleobotany is the scientific study of

Ans: Plant fossils.

3. Ancient scientist who tried to transform base elements into gold?

Ans: Nagarjuna

4. Name India’s first Supercomputer?

Ans: Param

5. First Indian Institute of Technology (IIT) was established in 1950 at?

Ans: Kharagpur

6. Mars Orbiter Mission (MOM), India’s first Mars orbiter, is also called as?

Ans: Mangalyaan

7. The device used for measuring growth in plants.

Ans: Crescograph

8. Who invented Crescograph?

Ans: Jagadish Chandra Bose

9. Ancient book that describes surgical procedures and surgical instruments?

Ans: Sushruta Samhita

10. Which is world’s first Solar-Powered Airport?

Ans: Cochin Airport,Kerala

11. Mathematics genius from India who died on April 26, 1920, at the age of 32.

Ans: Srinivasa Ramanujan Dr.

12. Salim Ali Bird Sanctuary is in which state of India?

Ans: Goa

13. GMRT in Maharashtra is a famous facility in India for?

Ans: Radio Astronomy

39. Who is known as the Milk Man of India?

Ans: Dr.Vargheese Kurien

14. Which instrument is generally used in aircrafts to measure altitudes?

Ans: Altimeter

15. Aryabhata Research Institute of Observational Sciences is located at?

Ans: Nainital (Uttarakhand)

16. National Technology Day is observed in India on?

Ans: May 11

17. India’s first unmanned mission to moon?

Ans: Chandrayaan 1

18. Engineer’s day is celebrated on?

Ans: May 11

19. Engineer’s day is celebrated on?

Ans: September 15

20 .Koodamkullam nuclear power station is in which part of India?

Ans: Tamil Nadu

21. Chess is believed to be derived from which Indian game?

Ans: Chaturanga

22. Who is known as father of Yoga?

Ans: Patanjali

23. Who authored the book”Ignited Minds”?

Ans: Dr. Abdul Kalam

24. Ghati Yantra was used in ancient Indian to measure?

Ans: Time

25. Name the first country to prove the Lunar South Pole?

Ans: India

By: Abel Joseph Babu ✍

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments